Summa sidvisningar

söndag 17 april 2016

BRYTNINGSTID

Söndagsmorgon eller ska jag kalla det för bloggmorgon, i vilket fall känns det lämpligt denna gråmulna och trista morgon. Fast bara vädermässigt, jag känner mig skönt landad i verkligheten och belåten över det sätt dagen börjat. Det är ändå bättre än i går morse då jag klev upp snöade det stora flingor och marken var under dagens början snötäckt, i högsta grad typiskt aprilväder. 


Dagen idag började i och för sig alldeles för tidigt, Lila gav mig ingen ro, hon kände sig troligen utsvulten och i hopplöst behov av frukost redan före klockan hade hunnit bli fem. Jag gick upp i första hand för att få henne lugn, hon fick sin mat, jag gick på toan och återvände till sängen. Boken som jag läser hade  bara några futtiga sidor kvar olästa, så det passade alldeles utmärkt att avsluta den.

Lila kom tillbaka till sängen och mätt i magen somnade hon. Med hennes fuktiga tassar på min kind och haka fortsatte jag läsningen, djupt berörd av historien. Boken titel En stråle av ljus av Danielle Steel handlar om hennes son Nick Traina som föddes med  bipolär sjukdom och utvecklade tidigt manodepressivitet av ett våldsamt slag, diagnos och behandling kom sent igång och han avslutade sitt liv innan han fyllt 20. Av de fakta hon skriver om är bl a att 60% av alla sjuka gör självmordsförsök och av dessa lyckas 30% i sitt uppsåt. Hon hävdar också att det rör sig om en dödlig sjukdom. Det är svårt förstå titelns ljusstråle men jag anar att det är hans friska sida med en glänsande intelligens, en charm som inte undgick någon i hans närhet, fantastisk musikalitet och humor kombinerat med ständiga upptåg. När boken var färdigläst gick jag upp, ändå tidigt för att vara söndag. Åt frukost och hamnade här som en skön fortsättning på dagens början.

Dagen framför mig är inte planerad men jag funderar eventuellt på ett biobesök under eftermiddagen. Det lutar åt The Danish girl. Jag har ju en tanke att i fortsättningen ta mig ut på de aktiviteter som finns, eller rättare det jag tror mig finna nöje av. Det är egentligen en följd av den avkoppling och omväxling som jul- och nyårshelgerna gav. Trots den avslutande magsjukan, eller var det också en mental utrensning.  I går såg jag föreställningen Selma på vår teater. Fin och behaglig berättelse om Selma Lagerlöfs barn- och ungdomtid och livet fram till Nobelpriset. Den gavs på Caféscenen och i stället för den vanliga soppan bjöds Herrgårdsfika, idel godsaker som jag lystet satte i mig. 

Berättar festivalen pågår kommande vecka och jag har ringat in några föreställningar jag absolut vill se. Det börjar i morgon med Lady Day, teaterchefen Fransesca Quartey gestaltar Billie Holidays liv, föreställningen som jag längtat se. 

Det blir troligen en rolig vecka som jag behöver för att få energi att fortsätta det självpåtagna gisslet, vårstädningen. Igår gjorde jag två porslinsskåp klara, diskmaskinen fick ställa upp hela dagen och när jag kom hem från teatern kunde jag plocka in allt i skåpen igen., och fylla maskinen för en sista omgång. Då kände jag mig riktigt nöjd med resultatet. Ja sista omgången, alla glas, är fortfarande kvar i diskmaskinen men det är en baggis att plocka ut och ställa upp på hyllan. Ett diverseskåp återstår och lär väl också kunna bli gjort och sen ska jag sätta mig på en stol, titta in i köksdelen och klappa mig på axeln, Jag har då övervunnit ett stort hinder.

Eftersom det, trots mulen början på dagen, ser ut att bli en tidig vår, ligger det väl nära till hands att tänka på garderobsstädningen, och inte bara tänka utan också dra ner kartongerna från vinden. Rensa, sortera, sätta in vår- och sommarkläder i garderoben, tvätta,vädra och sätta bort vinterkläderna, men inte bära upp på vinden igen. Hoppas på förrådsinredningen blir klar att börja sluka delar av vindsinnehållet. Men innan allt detta kommer igång ska jag ut för att roa mig  ännu mer, fylla på depåerna, omväxling förnöjer heter det ju. Det ser jag fram emot.

Det tycks vara sovmorgon runt omkring här, fullkomligt stilla, inte en rörelse över huvud taget, inte ens trädens grenar svajar det minsta, men de bär glittrande vattendroppar och fåglarna kvittrar hela tiden, vårbudskapet som alltid är lika trevligt att höra. Nu dags för den vanliga söndagssysslan, att dra upp de tunga loden i golvuret och .... kliva ur morgonrocken! En ny dag i mitt liv. 

Och ikväll ska vi pinas av en andra match i hockeylagets jakt på SM-guldet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar