Summa sidvisningar

söndag 20 september 2015

BÄRDAG








...... och dagen bär! Kanske lite kryptiskt men tanken bakom kommer hoppas jag fram i inläggets text. 

Jag har rensat bär idag, inga stora mängder, men det har tagit sin tid ändå, och jag avslutade med att ståendes minst ett par timmar i sträck  vid diskbänken för att snoppa krusbär, så nu måste jag sätta mig ner en stund. Bärrensning är ingen favoritsysselsättning och jag blev under många år befriad och bortskämd av min sambo som utan minsta knot rensade alla bär och svamp också för den delen. Men nu är det gjort, påsarna i frysen och likaså brickor med krusbär som jag lösfryser. Jag tror nästan att det blir marmelad av dem, en marmelad som enligt receptet ska vara särskilt god till valnötsbröd  och blåmögelost. Det är åtminstone värt att prova. 

Man är ju stillsam och sitter snällt på plats under bärrensning och jag lyssnade på radion som gick hela tiden, P 1 naturligtvis. I och med det så kom jag att lyssna på högmässan och en mycket intressant predikan som handlade om existentiella tankar, liv och död ---- och uppståndelse. För mig blev det en ny tanke att se på uppståndelsen som en fortsättning av livet man lever, en uppståndelse med betydelsen att vi alla gemensamt har ett ansvar att ställa upp för varann . Min egen tanke är att alla har det goda inom sig, hos en del kanske undangömt och nedtryckt av olika anledningar, men att det finns. Jag vägrar tro att någon enda människa skulle ha fötts ond. Oräkneliga orsaker kan under livets gång ha skändat, frestat på och skadat människor men jag tror ändå att djupt inom varje individ finns den gyllene pärla som representerar godhet. Att hitta den, att putsa den, att den får värderas på nytt, är inte det uppståndelse också? Jag tänker på polismannen som såg människan i den lilla flickan på flykt, lekte med henne, följde henne en hel dag på hennes väg, som representant för godhet. Önskar att hon också möts av kärlek i Skellefteå!

Nästa programinslag från en uppsamlingsplats för avvisade flyktingar som nekats asyl och väntade på transport, var berörande på ett helt annat sätt. En man som kom till tals skulle transporteras till en plats som han inte kände till och inte hade några kontakter alls och som efter programmet spelades in  troligen belägrats av IS. Den mannen hade varit i Sverige i fem år, lärt sig svenska. haft arbete och visste naturligtvis inte vad som väntade honom. Det känns som om sådana händelser är alltför svåra att ta till sig och förstå går absolut inte i vår så länge trygga och relativt bekymmerslösa tillvarro. Åtminstone blir bekymren futtiga i jämförelse.

Och jag rensade bär som i tankarna blev till olika godsaker och mitt bekymmer var att det var trist göra och att  jag blev trött av att stå så lång tid!!! Och jag kunde tänka på trevliga planer för framtiden i den trygga del av världen som vi har förmånen att leva i. Ingenting kan heller störa genomförandet.

Fast det stör mig lite att inte vädret blev så dåligt som prognosen visade. Det hade till följd att jag stannade hemma hela helgen men jag får nog hålla koll på dagarna framöver och ta chansen om vädret tillåter att åka ner till stugan. Alla blommor står fortfarande kvar i amplar, krukor och lådor och något mer bruk för utemöblerna lär det inte heller bli så det är bara att placera dem i säkert vinterförvar. Troligen är det också dags för sista klippningen av gräsmattan  och så är det ju den där rishögen på stranden som ska tuttas på, men då måste det vara nästan vindstilla och helst västliga vindar också. 

Hemmaveckan har gått åt till städning av garderober, tvättande av sommarkläder, en början till översyn av höst/vinterkläder och i morgon ska jag kanske till och med byta till duntäcket, det börjar kännas i svalaste laget i sängen. Min lilla sängvärmare placerar sig med fördel intill mitt huvud och inte på fötterna där hon skulle göra mer nytta. Om hon inte kommer på att det finns annat göra än bara sova under natten..........



....som att ändra på tavlornas upphängning som överraskning åt sin matte!


Nu serveras till slut dagens middag, vilket Lila med bestämhet låtit mig höra att den är synnerligen försenad. Kall mat idag, tjälknöl och egengjord potatissallad och som efterrätt en bit vinbärskaka med maräng, det finns guldkant på tillvaron idag också!

....ska nya röster sjunga
Text Mikael Wiehe

En enda sak är säker
och det är livets gång;
att allting vänder åter
att allting börjar om
Och fastän våra röster
ska mattas och förstummas
ska nya röster sjunga
ska nya röster sjunga

- - - - - - - - - - - -

Så segrar inte döden
fast åren har sin gång
Så stannar inte tiden
Den börjar bara om
För sångerna om livet
som aldrig kan förstummas
ska nya röster sjunga
ska nya röster sjunga
Ja, sångerna om livet
som aldrig kan förstummas
ska nya röster sjunga
ska nya röster sjunga


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar