Summa sidvisningar

söndag 18 maj 2014

UTFLYKT


Gårdagens utflykt blev en riktig höjdpunkt, vackert väder och trevligt sällskap. Två fullsatta bussar med glada motionärer, deltagare i Må bra gympan från olika delar av stan med omnejd. Mest damer och ett fåtal modiga män och någon enstaka bekant, förutom de från den egna gympagruppen. Vi startade vid åttatiden och första målet var Sinnenas trädgård i Piteå där vi togs emot av de entusiastiska ägarna och vandrade runt bland spirande plantor, blommande växter av olika slag, buskar och träd.



Från växthuset

Ägaren Jouni kalkylerar kring......
..sitt skötebarn, den Japanska trädgårdens tillblivelse







Det fanns flera rum i trädgården som vid den här tiden av säsongen inte kommit till sin rätt men det var bl annat en planerad klosterträdgård omringad av jättehöga perenner, en modern trädgård med glas, betong och rostig plåt och så Jounis (ägare) eget skötebarn , den japanska trädgården som var under uppbyggnad. Det fanns gott om trädgårdsprydnader och i ett minimalt rum en lika minimal konstutställning. 





Förutom att vara en ren handelsträdgård så bedriver ägarna trädgårdsrehabilitering för långvarigt sjuka och vid psykisk ohälsa. Kanske en naturlig utvidgning av rörelsen då en av ägarna var utbildad sjuksköterska som ändrat yrkesinriktning. 







Nästa hållpunkt var Aucusticum,
 konserthallen intill Musikhögskolan, som bedrivs inom ramarna för Luleå Tekniska universitet.

Vi fick en mycket intressant föreläsning av musikhallens chef som ingående informerade av tillblivelsen av byggnaden och framför allt den gigantiska orgeln, tio meter bred, tio meter hög och tio meter djup och med 9000 pipor varav den största är över tio meter lång och något böjd för att få plats. Den är något av en världsunik skapelse och med framtidsmöjligheter till världsomfattande musik genom den digitala tekniken. 

Vid orgelns invigning för något år sedan uppfördes ett verk specialskrivet av Benny Andersson i samarbete med bl a Kristina Lugn. 









Vi fick som avslutning  på besöket höra en organist framföra en symfoni av Felix Mendelssohn och det var mäktigt, men nog blev man förundrad över vilken motion den späda kvinna som spelade också fick, ibland såg det ut som varken armar eller ben räckte till för att hantera klaviaturerna. 

Kring Aucusticum har det vuxit upp en hel företagsby som tillsammans sysselsätter över 1000 personer, allt med anknytning till konserthallen och Musikhögskolan. Man verkligen inte säga att kultur är värdelös verksamhet, den är i allra högsta grad värdefull och behövlig!

Sen var det dags för lunch i husets restaurang, Två kök, som serverade Wallenbergare och potatispuré, och det smakade alldeles superbt.


Smakprover på gårdens produkter
Fikabordet
Nästa anhalt blev Alter Hedens Rabarberi som koncentrerats sig på rabarberodling i stor skala och antalet produkter var imponerande stort, ett åttiotal. 



Den pratglade och skämtsamme ägaren hade en hel del intressanta  saker att berätta, vi bjöds på fika, med rabarberkaka naturligtvis, och fick dessutom tillfälle handla på den egna gårdsbutiken. 

Dessa båda besök var också riktigt bra bevis på vad entusiasm, framtidstro och envishet kan ge, kanske inte enbart framgångssagor men glädjen och självtilliten var gemensam på båda ställena. 


Efter ett avslutande besök på en viltaffär i Piteå där  jag förutom det viltkött som vanligtvis finns i frysdiskarna fanns zebrakött, känguru och andra exotiska produkter. Det bjöds på smakprover av bl a kaffeost och varmrökt älghjärta, kunde dock konstatera att det som producerats här hemmavid tidigare smakade snäppet bättre! 

Efter en fullmatad dag med vackert väder nästan hela tiden, regnet kom när vi var i Alterheden, åkte vi nöjda och glad hemåt. Huvudansvarig för gympagrupperna  sjukgymnasten Gunnel hade tillsammans med sina medhjälpare lagt ner ett imponerande arbete  med planering och genomförande av utflykten och allt fungerade med fullständig precision hela tiden. 

Jag känner också hur välgörande dessa utflykter, långa eller korta, verkligen är för mig, man mår gott av förströelse och glatt umgänge med andra människor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar