Summa sidvisningar

onsdag 6 maj 2020

FORTGÅENDE ANPASSNING





En plats i stolen när vila är mest önskad


Morgonpromenaden avklarad i strålande sol som i slutfasen kompletterades av ett tilltagande blåsväder. Vindarna var definitivt inte  varma, jag såg faktiskt en prognos  att det fanns snövarning någon av de närmaste dagarna men vintern ska väl ta ett värdigt avsked vilket inte är helt ovanligt. 

Hur som helst passar jag på att pusta ut lite här vid tangentbordet i väntan på Sofias gympa. Jag kom mig iväg några minuter tidigare än vanligt och fick på nåt sätt full fart på benen så promenaden var avklarad några minuter tidigare än vanligt.

--------------------------

Har gjort ett litet uppehåll för gympan och efter dusch och återhämtning klar för att fortsätta mitt skrivande som kanske drar ut på tiden.

Efter debaclet med datorn och dess upplösning förra veckan var planen att genast skriva ett planerat inlägg men det är ganska lätt hänt att det kommer annat i vägen  - som det också blev. Bl a lite stök på terrassen med utemöblerna. Fast med klent resultat, det var kallt och händerna blev fort stelfrusna. Möbeltvätten fick anstånd.

 När det gäller inlägg producerar jag manus i huvudet nästan dagligen under mina promenader. Men jag vet inte i vilket arkiv de hamnar, oftast har jag helt och hållet glömt mina tankar så om jag inte genast skriver ner det tänkta genast när jag är inne igen så är allt borta och mina fina formuleringar kommer jag inte på igen. Jag tror att jag har en mycket sträng slavdrivare inombords som ser till att jag inte ägnar mig åt nöjen under dagtid. Skrivandet tillhör ett  absolut nöje men att på kvällstid  samla tankarna när sömnen pockar på ställer till  en viss oordning. Fast min 'arbetsdag' avslutas vid 17-tiden med middag och sen är det fritt fram för tevetittande ofta avbrutet av små powernaps. följaktligen är bästa skrivtid på förmiddagen.

En annan omständighet är den rådande situationen med pandemin, begränsningar, social distansering och totalt inställda aktiviteter. Allt hände som jag ser det allt på 14 dagar, från normal tillvaro.  Jag kom sent igång med att boka bl a teaterföreställningar men senare delen av februari kom jag till skott och köpte biljetter till flera föreställningar under våren. Den första på listan var Västerbottensteaterns uppsättning av Tre Systrar som jag såg den 29 februari. När jag köpte biljett fanns bara ett fåtal platser kvar men är jag satte mig på min plats såg jag många tomma platser. Undrade lite förstrött om folk verkligen redan börjat oroa sig. Också lite folk på jazzcafèet en vecka senare och sen kom teaterns medd att alla föreställningar med inresta artister ställdes in. Återbetalning av tre veckor tidigare köpta biljetter. . Den 15 mars gick jag för  att se filmen Charter och möttes av en helt tom entrèhall. Jag var förberedd på att föreställningen kunde vara inställd men den visades. Dock var social distansering iakttagen och varannan bänkrad var obokbar. Endast en besökare till i salongen  som satt på längsta möjliga avstånd. Kändes lite ödsligt minst sagt. Dagen efter kom Folkhälsomyndighetens rekommendation om social distansering för personer 70 år och äldre och så var man plötsligt  i en riskgrupp. Inte heller blev det fler bioföreställningar, bion stängde.

Under den här upptrappningsperioden anade jag oråd om vad som komma skulle och började i tänka ut  på vilket sätt  jag skulle ersätta inställda aktiviteter. Bland det första jag tänkte på var att baka matbröd och hann lyckligtvis köpa jäst innan stora hamstringsvågen kom, sämre gick det när jag skulle köpa toapapper. Jag sköt upp det några dagar eftersom jag inte hade plats i "dramaten" när jag veckohandlade. Det straffade sig, med endast två rullar kvar fick jag panikartat springa runt för att bara hitta tomma hyllor. Som tur var hade vår ICA i närheten fortfarande ett lager kvar. 

Utökad motion blev nästa projekt och då tänkte jag närmast på rekommendationen att gå 10 000 steg om dagen. Sagt och gjort, så fick det bli och lyckligtvis har jag lyckats hålla fast vid tanken och prommenerandet vilket också statistiken visar då jag under april hade traskat  i medeltal 10591 steg/dag. Detta trots att jag fuskade under påskdagarna med bara ett par kortare promenader och på annandag påsk gick jag aldrig ut i ovädret.





På så sätt har perioden med restriktionerna i tankarna gått förvånansvärt bra men jag ser det inte som någon katastrof utan hellre som ett tillstånd att göra bästa möjliga av, att förhålla sig till utan att beklaga sig alltför mycket. Det är som det är men inte som det ska! Jag har också under livet lärt mig att vid stora påfrestning när något oväntat svårt händer har jag en tendens att fungera mycket rationellt, något som jag ser som en tillgång. För övrigt kan man ju alltid vårstäda, ett nödvändigt ont som nu kan få hur mycket tid som helst. Risken är kanske att våren varar längre än nödvändigt men det blir en hel del skräp över, just nu bär jag klädkassar till PMUs kontainer.  

Det blir en och annan bok läst också men varje bok tar numera väldigt lång tid att konsumera. Senast  utläst är Ett jaktdrama av Anton Tjechov. 


Pärmbild



Den svenska översättningen kom 1984, etthundra år efter publiceringen,  boken som egentligen är en deckare är underhållande på många sätt förutom själva intrigen. Personporträtten elegant ironiska och händelseförloppet lite skruvat men intressant. Språket njutbart, modernt översatt.  

Nu har jag hittat en annan gammal bok i min bokhylla, Flugfångaren av Karl-Göran Ekerwald (1978) Författaren var en uppskattad lärare under mitt första år i realskolan och har skrivit ett stort antal romaner, essäer och översättningar, är nu 96 år gammal. Något märkligt inträffade under eftermiddagen när jag råkade lyssa till på radion, som för alltid går hela dagarna. Ett program där lyssnare ringer in med frågor att diskutera. En man som kom till tals samtalade om skådespelandet under Shakespeares tid och säger plötsligt "det skriver Karl-Göran Ekerwald i sin bok" (Vilken han åsyftade nämndes inte) men det var ett märkligt sammanträffande.

Ja nu har blivit kväll, det kom som vanligt lite annat i vägen så att säga. Eftersom den svala vårluften inte lockade till någon möbeltvätt i dag heller ändrade jag mina planer till storstäd av toan. väggar och golv rengjordes och bortrensnng av prylar som blivit liggande att skräpa. Ett par telefonsamtal, eftermiddagspromenaden och matlagning. Idag vegetarisk pytt i panna  som blir lika gott som den vanliga. Extra sting gav en röd pepparfrukt. Nu uppdatering via Aktuellt och sen sängdags.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar