Summa sidvisningar

måndag 3 september 2018

HÖSTMÅNAD



Tänk vad tiden går, redan höst efter denna på flera sätt intensiva sommar som för min del känns oändligt lång när jag tänker bakåt. Men tack vare tidens gång börjar jag nu ändå landa i tillvaron och mentalt känna den fasta marken under fossingarna.

Oredan runt mig består men jag betar av små bitar i taget om än inte flitigt men som en av mina vänner Uppmuntrande kommenterade ’Rom byggdes inte på en dag’ och vad blev inte den staden. Säger jag som inte varit där trots att det varit ett av drömresemålen ända sen olympiaden var där. Och vad ska det inte bli av den här lägenheten till slut!

Nu har jag dessutom äntligen skaffat den mikrougn jag inte saknat särskilt mycket men inte helt kan undvara heller. Inte helt lätt att välja, utbudet är stort och tilläggsfunktioner utöver de mest basala som tining och uppvärmning, är oändligt. För att inte tala om själva designen, jag höll verkligen på att falla för en läckert retrobetonad historia.  Fast dubbelt så dyr och med alla möjligheter till varierad matlagning som jag ändå aldrig skulle komma att nyttja avgjorde, nu står den alla enklaste och minsta modellen helt anonymt i ett hörn på köksbänken och tillfredställer mitt behov att värma mat.

Jag gjorde en paus i skrivandet för promenad, en härlig vandring i skönt och soligt väder. Den blir ganska lång, ca 7 km, och känns lite trist emelllanåt. Tänkte idag att kanske jag till slut faller för frestelsen med en bok i örat men jag tycker också om att höra alla små ljud som finns, fågelsången den här årstiden är nästan obefintlig men suset av trädens finns hela tiden med varierande styrka, att kunna höra  här finns en asp i närheten det är naturens egen poesi. En dag tidigare när jag gick en bit efter det nästan övervuxna skoterspåret blev jag en aning tankfull, hur hade en avfallstunna hamnat mitt inne i skogen, dit vare sig hittar eller kommer sig en sopbil! Hur tänkte man den gången?

I och med det kom jag in på ett av mina favoritprogram på teve, Babel, som jag sällan missar liksom Kulturstudion på lördagskvällarna. I gårdagens sändning medverkade Jonas Hasse Khemiri som pratade om sin senaste bok Pappaklausulen, medverkade gjorde också norska författarinnan Vigdis Hjort som med sin familjeroman Arv och miljö lyckats både göra succé och skandal. I samtalet poängterade hon bl a hur minnen av vissa händelser upplevs helt olika av personer som varit med, ingen kan sägas vare sig ha helt rätt eller fel, den egna upplevelsen skiftar. Khemiri beundrar jag för hans förmåga att vända på alla stenar en extra gång. Som småbarnsfar hade han bl a iakttagit hur fort hans egna barn fattat olika beteenden och att han försökt att inte använda villkorade förmaningar t ex att de inte fick sitta hela tiden med plattan varpå barnen omedelbart kontrat med att ’om vi inte får det får du inte heller sitta och läsa’.

Apropå läsa har jag så smått att läsa igen, det blev en total förändring av mina vanor under sommaren, orken räckte liksom inte till och jag somnade oftast långt innan jag hann ta tag i någon bok. I flytten flöt en del olästa böcker upp bl a Runt globen med fötterna på jorden skriven av Assar Svensson grundare av skellefteföretaget Skega (Ersmark). En entreprenör ut i fingerspetsarna som haft en stor betydelse för bygden, spännande läsning om hans internationella verksamhet. En annan bok som jag också tog mig an är Carl Linnaeus Lapplands resa år 1732. Jag skulle behöva min kusin Anne-Maries latinska kunskaper för att förstå dels alla växters namn liksom även många uttryck. Det finns visserligen förklaringar men det blir en hoppig läsning då. Själva resandet beskrivs så man får en uppfattning om svårigheterna jämfört med dagens olika färdmedel. Jag har nu följt med till Veda i Ångermanland. Förutom en beskrivning av sin reseutrustning förekommer ibland lustiga kommentarer som i gränslandet mellan Uppland och Gästrikland är gästgivarna odugliga eller citat: Inmot aftonen kom jag till Sundsvall, vilken stad är en liten fläck, ligger mellan 2:ne höga backar; till den ena sidan går havet och dit flyter gent emot en flod från landet. Han hade då varit på resa 6 dygn och stannade kvar över Kristi himmelsfärds dag ’dels för högtidens skull, dels för min trötta och skakade kropp att litet ställa till rätta.’  Och då hade han hela det inre av övre Norrland framför sig med ofantliga vedermödor! Och jag har efter den här bokens slut att ta itu med det som återstår av Maria Magdalena, boken alltså!

Ett annat tidsfördriv som fått ligga helt orört är mitt handarbete. När jag åkte nr till stugan för min vilovecka tog jag med det enda i den vägen jag hittade, ett par sockor som jag skulle ändra en aning och virkade grytlappar som väntade att avslutas. Efter jag gjort det klart kunde jag inte låta bli att starta ännu ett par sockar, för övrigt har jag inte hittat i vilken kartong något handarbete eller vare sig sticknålarna eller virknålar finns så jag får syssla med det som finns till hands. För övrigt har jag fortfarande nära till sömnen när jag på kvällarna sätter mig framför teven. I går på eftermiddagen strax innan stängningsdags tog jag en promenad till handelsområdet och skaffade lite fräscha blommor att placera utanför dörren, den sommarplanteringar som stod där var både risig och utan sommarcharm, helt bortglömd helt enkelt och det var verkligen dags att byta ut./>


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar