Summa sidvisningar

söndag 18 mars 2018

OMDEFINIERAT MÅL


Påskkaktus med vårkänslor


Rubriken grundar sig på ett uttryck som för ett tag sedan fanns i min almanacka 'Herre Gud och Co' . Där finns många godbitar att suga på, tänkvärda, ibland träffande, och alltid med en humoristisk knorr som gör en glad. 

Ofta tycker jag att vardagen segar sig fram, får inte något vettigt uträttat stressad som jag är över en för tillfället gränslös tillvaro. Med det menar jag att jag vet vad jag högst av allt vill ska bli av men däremot inte när och var, fast jag vet min innersta önskan. Jag behöver ha det konkreta målet klart helt enkelt för att få den nödvändiga energipuffen för att åstadkomma nödvändigt arbete, tycks närapå som jag befinner mig i limbo. Jag skulle verkligen inte önska vara där särskilt länge till.  

Gårdagen blev på sätt och vis ett kärt avbrott i rastlösheten. Mitt handarbetande har gått på sparlåga ända sedan i höstas så jag var orimligt trött och somnade i princip så fort jag satte mig i soffan och inte blev det många varv på sticknålarna som jag ändå krampaktigt höll i mina händer. Trots det hade jag ett par saker liggande som behövde färdigställas och till min stora förvåning tog jag mig med glädje? an det allra tråkigaste arbete jag vet, nämligen att fästa trådar och montera det jag stickat.

Överraskningssjalen


En sjal som var jättekul att sticka men garnet jag valt räckte inte långt och inget mer fanns att köpa.Fann i mina gömmor ett annat garn som gick att kombinera men inte heller det räckte så det fick bli ännu ett udda garn. Sjalen blev inte som mönstret visade, det blev min egen personliga variant som jag i slutändan försåg med små tofsar. Det blev det  för dagen omdefinierade målet!

Inspekterat och godkänt?




När jag hade fått upp andan blev det tofflornas tur. Jag hade stickat ett par jättestora sockar för tovning.

Jättesockar innan behandling
Det blev mitt första försök att göra en planerad tovning, annat som genom åren tovats i tvättmaskinen har ju varit oförlåtliga misstag! Viss försiktighet iakttogs, körde både i tvättmaskinen och torktumlaren med fortfarande var resultatet i storlek för elefantfötter. Det krävdes ytterligare en körning i tvättmaskinen med högre värme och ut plockade jag ett par små, ganska hårda knölar. Det såg ut som ännu ett misslyckande som jag med möda drog på fötterna. 


Det färdiga resultatet
De sitter fortfarande kvar för att formas efter min egen fot, jag känner mig nästan som Sally! Ja i TV-serien med samma namn   där hon jobbade med att gå in skor åt kunderna i pappans skobutik. Serien var en pärla och Maria Lundqvist var lysande liksom Sven Wolter.


Jag blev glad i sinnet av att koncentrerat hålla på med lite handarbete en heldag, inspirationen kom på besök och jag startade en ny sockstickning, ska bli något som i mönstret kallas Lapplandssockar  plus ännu ett par sockar i miniformat efter ett mönster som ett tag gått som en löpeld i FB-gruperna för stickning. Så rolig och så värdefull dag.

Nu är det återigen en gråmulen dag, solen lär knappast orka titta fram, under morgonen kraftig blåst  som avtar och dagstemperaturen stiger till plusgrader mitt under dagen, hotet i väderleksrapporten var 4-5. Ingen nederbörd men våt luft ändå eller hur man ska tolka 1003-4 hPa  som inte tyder på helt torrt väder.  Våren är efterlängtad eller åtminstone solvärme som tinar bort snön. snövallarna är på tok för höga den här tiden på året. Tar nog ändå en långpromenad under dagen.

Jag älskar att hitta citat, kloka ord  och tankestöd i alla former och de ställen som jag ett längre tag använt är förutom almanackan Herre Gud & Co, Bodil Jönssons Bok Vad är tid?  och Olle Carlssons Just idag 365 Tankar för sinnesro. I alla källorna hittar jag alltid en tanke, ett ord som känns dagsaktuellt. 

I Bodil Jönssons bok fastnade jag i dag för frågan 

Vad är Prenässansen?

Det korta svaret lyder:
Att ta ut saker i förskott (Pre-nässens = före födelsen):

I det långa svaret sägs bl a att vi i vår tid  försöker ta upp kontakten med framtiden och göra det som om framtiden redan vore här men till avvigsidan av det hör bristande utrymme för visioner och längtansutrymme. Den saknade tiden gör tillvaron torftig och insikten bör vara att framtiden ska inte vara här nu. Den ska vara framme , precis om själva ordet säger.

Och slutligen; i 365 tankar dagens mycket tänkvärda ord:

Just idag tror jag på livets inneboende godhet.

Nu har himlen ljusnat och vinden tycks ha avtagit så en långpromenad gör säkert min dag men först lunch, Lila har just hoppat upp på min axel och talat, hon anser att det är hög tid för mat nu efter förmiddagspasset i sängen.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar