Summa sidvisningar

onsdag 17 juni 2015

MIDSOMMARTID


Egentligen är det bara ljuset som markerar att det är just midsommar, i princip fullt dagsljus när man lägger sig men den efterlängtade sommarvärmen är totalt bortblåst. Jag har i omgångar slagit av värmen i huset i tron att nu är det väl ändå tillräckligt varmt men efter att ha tagit till både kofta och dubbla yllesockar så har jag fallit till föga och slagit på värmen igen. Nu befinner jag mig återigen i kalllt läge och med iskalla fötter men försöker härda ut, någon gång ska det väl ändå bli så pass varmt att man kan slänga ullpläden som på natten ligger dubbelvikt över mitt täcke. Väderprognosen för helgen är faktiskt stora solar varje dag, ända upp till 15 grader varmt. och svaga sydliga vindar. 

Förra veckan åkte jag ner till stugan nästan varje dag och har klart där för sommaren så när som små detaljer bl a sätta upp gardinerna som ligger här hemma och väntar, nystrukna och fräscha. Jag hade planerat göra detta idag  men se den gubben gick inte, eller snarare gumman tappade gnistan, och jag var absolut inte i form för att sätta mig i bilen. Jag hade sovit en lång och skön natt och steg upp glad i hågen, men kände mig ändå så erbarmligt trött och inte gick det över heller. Jag bestämde till sist att i stället vila en stund till och efter ett par timmar kändes det bättre, men jag tänkte ändå om och ändrade mina planer, stannade hemma.

När jag ändå låg och vilade passade jag på att läsa slutet på Sandra Brown´s Utan Alibi





På fötter igen tog jag itu med planerade midsommarförberedelser, gjorde en sillinläggning, Konstnärens röda sill och en färskost kryddad med riven parmesan, vitlök, gräslök och persilja, Skulle nästan tro att den passar bra till fröknäcket jag bakade i morse.



Det verkar vara det nya innebrödet och är lätt som en plätt att göra. Man kan nog blanda fröerna hej vilt helt efter egen smak, jag tog solroskärnor, sesamfrö, linfrö och loppfrö. Om inte annat så ger det troligen magen en skjuts! 

Gick senare ut,  klippte lite gräs och städade upp  efter byggarna som varit här. Äntligen har jag  också sett till att få körsbärsträdets fallna gren avsågad, trädet ser ynkligt ut men blommar tappert



och idag såg jag till och med två humlor som intensivt flög mellan blommorna. Men det var dessutom en annan sorts insekt som också flög runt där och jag undrar vad den hade för uppdrag. Bilden överst på inlägget är egentligen ingenting annat än ett underverk, ja inte bilden utan den blommande kvisten. Det är toppen av den stora gren som nästan helt avskilt från trädets stam låg ca två meter längs efter marken, blommande och i övrigt helt utan löv. Återstår att se om trädet tål avsågningen men ett spännband runt stammen håller nu ihop den stora sprickan.



Äppelträdet står också i full blom och jag måste säga att efter vårens beskärning har det trädet fått sin hittills bästa form. Även bärbuskarna ser ut att må gott, allt regn har gjort gott för dem tydligen. Spireabuskarna som jag skoningslöst klippte ner helt kommer också med full fart och blir säkert betydligt mer dekorativa än de tidigare varit,  men gräsmattan är en bedrövelse. Funderar nästan att kontakta trädgårdsgubben som var här i fjol och sådde den, tycker att den borde ha kommit bättre än den gjort hittilldags.

Jag har försiktigtvis börjat återuppliva mitt släktforskningsintresse mest för att ta till när hösten kommer. Jag läser än så länge lite ostrukturerat i kyrkböckerna från bl a Sundsjö socken i Jämtlands län där min farmor hade en del av sina rötter . En präst där hade ord om sig att inte vara särskilt noggrann med att föra in alla födda eller döda så man får vara reserverad för bristerna, hans namn var Sellin!  Om det på något sätt ger mig genetiska "skador" vet jag ingenting om, men ska forska på det!   Däremot ser en kommunionbok från senare delen av 1700-talet märklig ut. Överst på sidan är stilen sirlig,vacker och tydlig men ju längre ner på sidorna man kommer desto mer besvärlig är stilen att läsa till att längst ner många gånger vara i det närmaste obegriplig med väldigt små bokstäver. Regelbundet återkommer dessutom en textrad tvärs över sidan "Jag är likvis" Hade han dålig koll på nattvardsgästerna eller var det något annat som tyngde den arme prästen. På varje sida finns det latinska namnet på ett otal växter skrivet och på något ställe en notering 80 st blommor. Jag är likvis!

 Att han dessutom på vissa ställen ritat gubbar, näsor, profiler och egendomliga figurer gör boken rätt så märklig. Fast å andra sidan kan man ju tänka sig den prästen, sittande på kammaren mitt ute på landsbygden med bläck och gåspenna, antecknande församlingens invånares väl och ve, om han i sin livligaste fantasi då kunde ana att hans noteringar  skulle uppmärksammas 250 år senare. Tillåt mig verkligen tvivla! 

Och så var det då  BRÖLLOPET i lördags. Det blev ett gigantiskt långtittande med middag framför TVn, och så missade jag ändå brudvalsen som jag väntat på. Jag vet inte om John Blund dansade i stället men jag såg den då inte och det var bara att tassa i säng sen. Men allt var så vackert, Prinsen och den nya prinsessan väldigt vackra och kärleken lyste - som den rimligen ska göra på bröllopsdagen. Hennes överraskningsgåva till sin make, sången som Molly Sandén framförde, känslosamt vacker - precis så kan man ju känna, det är min erfarenhet! 

Här är låten ord för ord, framförd av Molly Sandén: 

"Jag hade aldrig vågat drömma om en kärlek som den här.
 Någon som älskar mig precis som den jag är.
Som om hjärtat håller andan. Som om tiden stannar till. När du ser på mig så vet jag vad jag vill.
Allt jag är, allt jag har till mitt sista andetag ska jag älska dig med hjärtats alla slag.
Allt jag ber, allt jag vill, är att få vakna till tätt intill.
Att få älska dig i alla mina dagar med allt jag har.

Vi har trotsat alla stormar, seglat ut på öppet hav. 
Och nu efter regnet står vi starka kvar.
Du gör livet till en saga och du skriver nästa blad. Att få leva lyckliga i alla dagar.
Allt jag är, allt jag har till mitt sista andetag ska jag älska dig med hjärtats alla slag.
Allt jag ber, allt jag vill, är att få vakna till tätt intill.
Att få älska dig i alla mina dagar med allt jag har..

Ett ögonblick så ofattbart, gjorde dig till min soldat och tillsammans är vi starka.
Allt jag är, allt jag har, till mitt sista andetag ska jag älska dig med hjärtats alla slag.
Allt jag ber och allt jag vill är att få vakna tätt intill.
Att få älska dig i alla mina dagar, med allt jag har.
Med allt jag har"

Vill till sist önska alla mina läsare en riktigt härlig Midsommar, betänk att fjolårets midsommarnatt hade samma temperatur som nyårsaftonen, så mycket värre kan det inte bli. Plocka sju blommor att lägga under huvudkudden kanske inte blir så lätt men än värre ändå måste det väl vara att hoppa över sju gärdsgårdar för att få tag på dessa blommor och friar'n var kan han ska komma ifrån?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar