Summa sidvisningar

onsdag 10 juli 2013

TIDSFÖRDRIV

Ja, ja, det var väl ett bra tag sen nu, men ska äntligen göra ett allvarligt försök att skriva lite spridda minnesbilder från den dryga månad som tystnaden varat. För det första har vi haft många, väldigt många faktiskt, soliga och varma sommardagar samtidigt som regndagarna som kommit däremellan förbannats på det grymmaste. Men att de behövts kan man se på växtlighet och blomning, det är många år sen man såg så frodiga och tättväxande gräsmattor och alla blommor - och ogräset också - når oanade höjder. bärbuskar och fruktträd översvallas av kart och skogen verkar också ge rekordskördar liksom man kan ana att de tjocka hösträngarna skvallrar om riklig skörd för bönderna. Vem som nu ska konsumera det överskott som det troligen handlar om. 

Vi började sommarsäsongen ute i stugan tidigt i år och många underbart vackra försommarkvällar har vi haft därute, men värmen kommer inte utan elände heller. Årets myggproduktion har också nått oanade höjder och havsbrisen har inte på långa vägar lyckats hålla dem borta så det har varit bäst hålla sig inomhus för att inte bli uppäten. 

Midsommaren valde vi att fira hemma i stan p g a dålig väderleksprognos som till viss del även stämde. Regn på midsommaraftonens förmiddag men en helt underbart skön kväll som följdes av hällregn på midsommardagen vilket också var fallet ute stugan där det varit rena skyfallet. 

Fortsättningen på den renovering vi började på eftersommaren i fjol har inte kommit igång ännu men det är väl på gång nu. Vi har under tiden målat om fönstren här hemma som fick prioritet. Förunderligt att det går hur bra som helst att hålla sig med jobb - eller åtminstone hålla igång andra till att göra jobbet! 

Senaste helgen åkte vi ner till stugan på fredag, prognosen visade soligt väder, och det stämde till punkt och pricka, varmt och skönt, och när vi åkte hem igen var gräsmattan klippt, ogräset nöjaktigt borta, jordgubbslandet vattnat och en hel del annat  ansat. Härlig känsla! Vi hade dessutom storbesök på lördagskvällen då en älg plötsligt spatserade in på tomten och han kom väldigt nära stugan, ca 3 meter från fönstret där han mumsade på min rönn. Jag säger min därför jag har under några års tid ansat  och friserat den för att få till en slags bollform och för att den inte ska växa sig för stor och skymma utsikten mot havet. För en gångs skull hade jag inte kameran med utan besöket fick dokumenteras med mobilen. Det blev lite si och så, fotar inte så ofta med den och har inte kläm på om det finns möjlighet till egna inställningar.













Idag har jag packat både frysen och resväskan. Frysen fick ta emot närmare tio kilo nyfångad lax. Skrädet som jag alltid tar emot hinner jag inte göra nåt åt idag utan efter helgen blir det att koka laxsoppa. Men dagens middag blir stekt färsk lax, spenat och potatis. 

I svinottan i morgon bittida ska jag sätta mig på en buss och åka upp till Sorsele. Min äldsta kusin gick bort i slutet av juni bara nån månad före 95-årsdagen och begravningen sker på fredag. Hon var en sjusärdeles kvinna, förutom glad och munter oerhört arbetsam och allt som hon gjorde med sina händer var fullkomligt enastående, mat,bakning, blommor, handarbeten,  you name it, allt flöt i en jämn ström. Sista gången jag träffade henne, veckan efter hon fyllt 94, bjöd hon på en middag bestående av flera nylagade rätter bl a ugnsstekt "vinnelbörting" dvs börting fångad dagen innan i Storvindeln (en sjö i Vindelälven) av hennes bror (86). Jag uppskattade den omtanken, att jag fick återuppleva smaken av mat som hörde hemma i min barndom.. Bortåt halv tolvtiden på kvällen började hennes ögonlock falla igen så vi samlade oss till uppbrott med att säga att det nog var dags att avsluta dagen. Ja, sa hon, jag var uppe kring kl fem i morse, så jag håller på att bli lite trött!!! Vem skulle inte varit det? Det känns som hennes efterlämnade tomrum är mycket stort.

Men det som bekymrar mig nu är trasslet med mina ögon. För drygt två veckor sen såg jag väldigt dimmigt och trodde mig ha fått på mig mina läsglasögon men icke så, det var mina ordinarie. Sen kunde jag inte se att läsa tidningen och dimsynen fortsatte så jag kontaktade vårdcentralen och fick en läkartid. Den resulterade i en akutremiss till ögonkliniken men tursamt nog kunde läkaren inte se någon förändring och jag rekommenderades att skaffa ögondroppar för att höja tårvätskenivån. Jag beställde omedelbat tid hos optiker som jag fick några dar senare. Det besöket resulterade i nya glasögon, något som jag redan för nån månad sen börjat längta efter. 

Nu är jag åter efter att ha  pausat en stund. Kom plötsligt ihåg att jag borde ringa och höra om inte glasögonen kommit och det var troligen tankeöverföring för tjejen som svarade sa att hon precis höll på att ringa för att tala om att mina glasögon fanns klara för avhämtning. Blixtutryckning ner till stan, fick mina nya glas, ja fick och fick, det blev ett djupt hål i börsen, men på näsan sitter de nu - och funkar hittills jättebra. Optiker Peter gjorde ett bra jobb, det tackar jag särskilt för, och en mycket grundlig optikerundersökning dessutom, och stort tack till Maggan som gav mig tipset om honom, jag är mer än belåten - men black. Kan ju läsa på skärmen också utan problem. Gode Gud låt det tillståndet bestå, jag ber.

Jag skulle ha skrivit  om mina avslutade handarbeten, men det får anstå till nästa inlägg, när det nu det kan bli, men den som väntar...... Å andra sidan har jag uppdaterat listan Lästa böcker med under året hittills lästa volymer.

Nu är det dags att avsluta dagen med en dusch, ställa  väckningen på 04.00 och se till att vara på busstationen i tid före avgång. Själva resan tar ca fem timmar, men då får jag en timme mellan 8 och 9 i Lycksele på köpet, vad nu den timmen kan ha för gott att ge. Så särskilt upphetsande kan inte morgonen var ens i Lappstockholm. Kanske går det att få sig en kopp kaffe till livs för den avslutande tvåtimmarsresan. Hela färden är i och för sig en zigzagtur från kust till lappmark genom Västerbottens inland.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar